What is OSLC FEST

Organizations are using OSLC to eliminate data silos by connecting data across their business to achieve the digital thread. OSLC has been used to support Application Lifecycle Management (ALM), integrated Model-Based Systems Engineering (MBSE) and Product Lifecycle Management (PLM).

Open Services for Lifecycle Collaboration (OSLC) is an initiative to standardize the backbone for the Web of data. How can we achieve a Google for data? How can we query seamlessly data from different databases seamlessly as if it were in one big global database? How can we establish links between data of different databases and how should we manage them? Similar questions have already been solved for documents by the World Wide Web. But what about data? The Web has radically changed how we find and consume information in the form of documents. The next step in this evolution is a Web of data.

Open Services for Lifecycle Collaboration (OSLC) merges concepts of Linked Data and Hypermedia REST APIs to enable the Web of data. OSLC provides open standards to achieve a uniform interface to different data sources (e.g. different databases, repositories, applications, files) and enable the connectivity of data between different data sources.

OSLC is supported by products of many vendors such as IBM, Mentor Graphics, PTC, Tasktop, Kovair, Sodius, Maplessoft, smartfacts, and many more. These solutions amongst others radically improve requirements traceability and collaboration in the design of complex systems.

The OSLC and Linked Data Unconference is the place to learn first hand from OSLC experts everything about existing and upcoming OSLC solutions, open-source projects and standards. In contrast to a traditional conference, this unconference will facilitate the informal exchange of information and ideas between participants!

The OSLC and Linked Data Unconference is the #1 meeting of the year related to OSLC. The inaugural OSLCFest will take place November 5 – 6, 2018 at the KTH Royal Institute of Technology in Stockholm, Sweden - get your tickets today!

Who should join?

Keynote Speakers

Speakers

Program

Color Code

Keynote

Technical Talk

Break/Networking

Panel Discussion

Vendor Demo

8:30

30min

Welcome and Conference Overview

Frederic Loiret (KTH Royal Institute of Technology)

9:00

45min

OSLC through the formative years

John Wiegand (IBM, retired)

9:45

45min

Open Services, Interoperability, and Hypermedia: A possible Future

Mike Amundsen (CA Technologies)

10:30

30min

Coffee Break

11:00

45min

From Linked Data to Cognitive Data

Prof. Soeren Auer (German National Library of Science and Technology)

11:45

45min

Challenges & Success Stories in Adopting Standards in Large Organizations

Celine Sauvaget (Airbus), Prof. Soeren Auer (German National Library of Science and Technology), Mike Amundsen (CA Technologies), moderated by John Wiegand (IBM, retired)

12:30

1h

Lunch Break

13:30

30min

Search & Browse and Lyo Validation

Yash Khatri (Scania)

14:00

30min

Extending OSLC to the IoT (Remotely)

Jim Amsden (IBM)

14:30

30min

Lifecycle Integration Patterns

Wesley Coelho (Tasktop)

15:00

30min

Coffee Break

15:30

30min

OSLC and configuration-aware links between ALM and PLM systems

Stephen Denman (Stephen D. Denman Consulting)

16:00

45min

Cross-Discipline Lifecycle Collaboration Forum - a linked Systems Engineering approach

Peter Gerber (Schaeffler), Christian Bühler (PROSTEP AG) and Reiner (Siemens)

16:45

45min

Building on OSLC for Federated Data

Bill Chown (Mentor Graphics)

17:30

1h 30min

Reception

9:00

30min

Tool Vendor Demo - Sodius

Sebastien Boucard (Sodius)

9:30

15min

Tool Vendor Demo - Contact-Software

Frank Patz-Brockmann (Contact-Software)

9:45

30min

Solid and OSLC: similar stack, similar goals?

Ruben Verborgh (Ghent University)

10:15

30min

Break

10:45

30min

Q&A with OSLC Steering Committee

Moderated by Bill Chown (Mentor Graphics)

11:15

30min

OSLC KM: elevating the meaning of data and operations within the toolchain

Dr. Jose Maria (Universidad Carlos III de Madrid)

11:45

30min

How Product Line Engineering can benefit from OSLC

Holger Papajewski (pure-systems GmbH)

12:15

1h

Lunch Break

13:15

30min

"Bridging the Graphs": An approach to using GraphQL to join RDF stores agnostically

Philip Coates (Semantic Integration)

13:45

30min

Benefits of Standard APIs

Axel Reichwein (Koneksys)

14:15

45min

Communities and Bridges Between Them

Mike Amundsen (CA Technologies), Prof. Soeren Auer (TIB), Dr. Ruben Verborgh (Ghent University), moderated by Axel Reichwein (Koneksys)

15:00

30min

Coffee Break

15:30

30min

Eclipse Lyo 2.4.0 and beyond

Andrew Berezowsky (KTH Royal Institute of Technology) Jad El-Khoury (KTH Royal Institute of Technology)

16:00

30min

What can OSLC Configuration Management do for me? (Remotely)

Nick Crossley (IBM)

16:30

30min

OSLC4JS Open Source JavaScript Client and Server Components (Remotely)

Jim Amsden (IBM)

17:00

30min

Summary, Closing Remarks, Feedback for Next OSLCFest

Moderated by Frederic Loiret (KTH Royal Institute of Technology)

Sponsors

Associated Partners

Organizers